Sări la conţinut

Gras si frumos!

martie 29, 2014

Miscare pe karturi cu pedaleDe cate ori nu am auzit chestii de genul: „A nascut X, fata, are un copil gras si frumos!” ? Dupa cum bine stim, in traditia populara romaneasca copilul gras era considerat un copil zdravan, sanatos! Dupa cum insa ne arata medicina moderna dar si experienta anilor, copilul gras nu este decat un copil obez, suprapoderalitatea fiind unul dintre racilele societatii moderne. Acum cativa ani scriam pe Facebook de socul pe care l-am avut in momentul in care am constatat ca in drumul meu spre serviciu intalneam tineri liceeni iar mai mult de jumatate dintre ei erau suprapoderali!Imi aduc aminte ca in liceu aveam o singura colega „mai dolofana”, in rest toate colegele erau niste fete subtiri, frumoase si elegante asa cum le sta bine unor adolescente.

Problema obezitatii infantile este faptul ca, in primii ani de viata celulele capata niste informatii, organismul copilului „se seteaza” si acest copil, supraponderal la varste fragede, se va lupta intreaga viata cu tendinta de ingrasare. Conform unei statistici recente, aproape unul din doi copii din Romania sunt supraponderali! Este ceva inadmisibil, de neinchipuit!

Se pune foarte mult accent pe alimentatie atunci cand vorbim despre obezitate, care, desi specialistii spun ca este de vina in proportie de 50% pentru kilogramele in plus, parerea mea este ca principalul vinovat este lipsa de miscare, lipsa sportului.

In afara obiceiurilor alimentare, in copilarie, probabil cea mai importanta este educatia miscarii. Copilul invatat sa faca sport inca de la varste fragede va avea toate sansele sa-si pastreze aceste obiceiuri si atunci cand va fi adult. Cel mai frumos cadou pe care il puteti face copilului dumneavoastra este acesta: invatati-l sa faca sport, sa-i placa miscarea!

Una dintre activitatile in aer liber pe care copii o fac cu placere este mersul cu bicicleta, iar mai recent a aparut o noua „moda” extrem de sanatoasa: karturile cu pedale. Karturile cu pedale sunt tot un fel de biciclete dar prezinta multiple avantaje, principalul avantaj fiind ca poate fi folosit de la cele mai mici varste in conditii de maxima siguranta. De asemenea, marea majoritate a karturilor de calitate sunt prvazute cu sa ergonomica care face ca, corpul copilului sa aiba o pozitie corecta permanent.

In occident deja exista o fobie a karturilor cu pedale pentru copii! Aceasta „isterie” in masa din care copii au de castigat a fost declansata de o mica companie americana care a vazut in importanta miscarii din viata copiilor nostri un mijloc de a face profituri frumusele. In acest fel karturile Berg au ajuns vedetele miscarii in aer liber, a numeroase concursuri in aer liber pentru copii.

Din Statele Unite pana in Franta, Spania si chiar Africa de Sud gasim cluburi de karturi Berg, karturi care pot fi „conduse” inca de la varsta de 3 anisori. Acestea, pe langa ergonomie li se pot adapta numeroase accesorii care vor face deliciul copiilor cum ar fi diverse tipuri de remorci, faruri sau girofaruri!

Fanii karturilor Berg au chiar si forumuri unde stabilesc intalniri, schimburi sau organizeaza concursuri pentru copii. Dintre cele mai ravnite modele par sa fie Kartul BERG Buddy Black si fratele lui mai mare, mult mai pretentios si accesorizat Kart BERG Extra AF Sport Silver. Pe Youtube se gasesc de asemenea filmulete cu aceste competitii sportive adresate copiilor, clipuri din tarile in care oamenii au inteles importanta miscarii in aer liber, a sportului pentru copii lor, in tarile care parintii pun intodeauna in prim plan sanatatea copiilor lor, care au inteles ca o minte sanatoasa se gaseste numai intr-un corp sanatos si ca, din joaca, din lucruri care poate pana mai ieri pareau nesemnificative pot face diferenta in viitorul copiilor lor!

Si, ca un corolar, daca acestea nu erau indeajuns pentru a va convinge sa va scoati copilul la un kart cu pedale in parc, aflati aceasta companie americana s-a gandit si la copilul din noi: karturile cu pedale pentru intreaga familie va asteapta sa experimentati o experienta unica.

Pedalare placuta!

From → General, Timpul liber

3 comentarii
  1. Reblogged this on Cosmin Neagu and commented:
    Un articol foarte bun!

  2. Am auzit de karturile cu pedale si cred ca este o metoda buna de a imbina utilul cu placutul – te distrezi si faci sport!

Trackbacks & Pingbacks

  1. Concursul de blogging “Importanta miscarii in viata copiilor” s-a incheiat | Reteaua de bloguri

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Carne si oua de prepelita

Microferma gospodareasca de la tara

Alexandru Petria

literatură și provocări contemporane

Puterea sub lupă ... până la bec!

Energia electrica o afacere rentabila si pentru tine

radio vocativ

radioul celor care nu mai vor să fie manipulați

blog cu sare si piper

Un blog pentru toti cei pasionati de bucatarie, retete rapide, bucate gustoase si sanatoase

Sare'n Ochi

Dezbateri publice. Intri cu nervii tăi, ieși cu ai altora.

papile mofturoase

hrană sănătoasă şi sfaturi isteţe de îngrijire

La Marginea Căsniciei

Cum să (nu) supravieţuieşti în cuplu o viaţă întreagă, la limita dintre iubire şi cotidian.

DIETA MEDITERANEANA

"DON'T LOOK FOR A PILL THAT SUBSTITUTES CRETAN DIET. THERE IT'S NONE" - SERGE RENAUD

TED Blog

The TED Blog shares news about TED Talks and TED Conferences.

Theo Anghel

Scriitor

WWW-uri - articole despre site-uri

Pareri, advertoriale, informatii utile, promovare online site-uri

Andreea Elefteriu

DO NOT WAIT FOR TOMORROW, START NOW!

Life in Denmark

Blog dedicat copiilor nostri si emigrarii in Danemarca

Viaţa la ţară

Viaţa la ţară