Sări la conţinut

Ciorbă de castraveţi verzi

iunie 29, 2018

Această rețetă este din categoria „Ce face omul când nu are ce face… cu ce are la îndemână„. Păi povestim un pic: de câteva zile plouă aproape non stop. Doruleț, așa harnică cum o știm, ca albina, a prins repede ocazia într-o dimineață și a intrat în grădina mustind a noroi plivească iarba și buruienile care și-au făcut de cap și care săltaseră capul peste semeții corcoduși cărora li se rupseseră crengile din cauza poverii fructelor fără număr. Când se întoarce în casă, luăm celebrapauză de țigare„, vine triumfătoare cu o poală de castraveți din care câțiva arătau zepelinele alea din timpul războiului: castraveți cornişon uriași! Zice mândra mea soție: „-i aruncăm sau îi ținem de sămânța, ăștia nu mai sunt buni de mâncat… i-am dat câțiva și lu’ Lenuța (vecina noastră de 70+… sau 100-30, nu sunt sigur) zice sunt buni la ghiveci în loc de dovlecei.” Păi, ieri, cum stăteam io gândesc cât de bine ne-ar prinde o ciorbă caldă toamna asta care a picat într-o vară

și tot învârteam prin casă după niște ingrediente cu os, mi-a picat ochii pe punga cu castraveți uriași. Și uite cum m-am apucat gătesc o ciorbă… acea ciorbă, ciorba de aur, ceva ce nu credeam voi reuși gătesc toată viață: cea mai gustoasă ciorbă, cea mai ieftină și cea mai cea!

Smulsei niște ceapă mai crescută din grădina, niște pătrunjel și niște mărar. Prin frigider mai aveam rătăcite un păhărel de smântână de vreo 150 ml (adică exact 150 dar vroiam scriu așa, la șmechereală) un ardei capia și vreo doi morcovi (adică fix doi morcovi).

Am tăiat ceapă (două căpățâni mai mici) mică , dar nu prea micăatât partea albă cât și puțîn din frunzele verzi, am mai tăiat și o ceapă potrivită uscată, ardeiul la fel și morcovul (pentru  lenea nu a omorât pe nimeni, nici măcar pe mine) l-am dat pe răzătoare.

Uriașîi castraveți (cred  toți trei la un loc aveau cam o kilă), i-am curățat de coajă, i-am tăiat de-a lungul în patru după care i-am curățat de samburi, exact  la dovlecel, mai ales  dimensiunile erau foarte apropiate de acest soi de legumă.

 

Am tăiat catravetii cubulețe  (sau ceva asemănător), sau, mai bine zis
groase cât un deget.

  nu mai lungim vorba  nu am timp  stau pe net toată ziua, am luat o oală de 3 litri, am pus ulei pe fundul ei, l-am încins un pic după care am pus ceapă tocată. Am lăsat cam preț de un minut,  nici ieri nu prea am avut timp (trebuia  o iau pe Doruleț de la serviciu), după care am pus și ardeiul tocat și le-am amestecat bine. După alt minut de aur am pus și morcovii rași pe care i-am lăsat puțin mai mult pentru  vroiam   duc  văd cine mi-a mai dat like pe Facebook.

După circa trei patru minute, am amestecat din nou în chestia aia frumoasă care mirosea demențial și am adăugat și castraveții. I-am amestecat pe toți așapreț de nu știu cât… puțin dar  văd virgulăcastraveții au fost puțin „luați” de uleiul fierbinte. După toată treaba asta am pus cam doi litri de apă caldă (cred  mergea și supă de oase, dar oasele erau la magazin).

Am lăsat la foc mic, spre potrivit,  fiarbă liniștitliniștit de totașacam cum este viață la țară.

A fiert ciorba asta de castraveți până ce castraveții mei au fost destul de moi încât  intre furculiță aia de am furat-o de la o cantină între ușor, dar nu foarte ușoradică cât  poți  îi iei în furculița fără teamă  se vor sfărâ.

 

Când eram eu mai concentrat la afacerea asta a sunat Doruleț  îmi spună  șeful ei i-a spus  plece mai devreme (!) și  eu trebuie  sar repede în ciorapi și   duc  o iau de la muncă.

De aici totul s-a desfășurat fulgerător: am luat gălbenușurile de la două ouă de ţară (albușul l-am aruncat și m-a certat Maria!), am luat smântână și am bătut-o împreună cu gălbenușurile cu ajutorul aceleiași furculițe, am tăiat pătrunjelul și mărarul mărunt. Am luat oală de pe foc, am pus un polonic în gălbenușul cu smântâna, am pus peste el un polonic de ciorbă fierbinte, le-am amestecat bine (da, cu aceiași furculiță), le-am aruncat în ciorbă și am bâltâcit-o bine după ce am aruncat și o mâna de sare parcă fără sare nu are niciun gust, zic. Am pus verdeață tocată, capacul, și după aia fundul în mașină.

Când ne-am întors, am pus ciorbă în castroane și… măi oameni buni, parcă era bunăparcă nu era, parcă avea gust, parcă nu avea. Atunci am dres-o un pic cu suc de lămâie și am gustat. Ciorba de castraveți nu era bună! Clar, era cevaaa, așaaa… DEMENȚIAL! (chiar așa, am văzut rețete pe net de ciorbă fără acreală… păi aia mai este ciorbă sau e supă?).

Nu va dau ingredientele, le extrageți voi și nu cred  astfel de rețete au nevoie de cantități concrete și exacte. Cred  va puteți juca în bucătărieașa cum fac și eu, după gustul vostru sau al celor dragi vouă pe care îi veți folosi drept cobai pentru experimentele voastre culinare. La mine concluzia la această ciorbă a fost:

„- Wow,  mai facem d-asta!”

 

Reclame
Lasă un comentariu

Lasa un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Carne si oua de prepelita

Microferma gospodareasca de la tara

Alexandru Petria

literatură și provocări contemporane

Puterea sub lupă ... până la bec!

Energia electrica o afacere rentabila si pentru tine

radio vocativ

radioul celor care nu mai vor să fie manipulați

blog cu sare si piper

Un blog pentru toti cei pasionati de bucatarie, retete rapide, bucate gustoase si sanatoase

Sare'n Ochi

Dezbateri publice. Intri cu nervii tăi, ieși cu ai altora.

papile mofturoase

hrană sănătoasă şi sfaturi isteţe de îngrijire

La Marginea Căsniciei

Cum să (nu) supravieţuieşti în cuplu o viaţă întreagă, la limita dintre iubire şi cotidian.

DIETA MEDITERANEANA

"DON'T LOOK FOR A PILL THAT SUBSTITUTES CRETAN DIET. THERE IT'S NONE" - SERGE RENAUD

TED Blog

The TED Blog shares interesting news about TED, TED Talks video, the TED Prize and more.

Theo Anghel

Scriitor

Inchirieri auto

Totul despre domeniul inchirierilor de masini

WWW-uri - articole despre site-uri

Pareri, advertoriale, informatii utile, promovare online site-uri

Andreea Elefteriu

Curajul este la inceputul tuturor lucrurilor

Viata in patru :)

Blog dedicat copiilor nostri si emigrarii in Danemarca

%d blogeri au apreciat asta: