Sări la conţinut

Siropul de corcodușe, tinerețe fără bătrânețe și viață mișto

iunie 18, 2018

Am dat focul mai încet la oala în care fac a doua tranșă de sirop de corcodușe anul acesta. Viața la țară, printre altele, pe cei asemeni mie îi face curioși, și, fără îți dai seama, afli de ce, pe aici, prin zona mea, eu nu am auzit de un bătrân care se ducă dincolo cu mai puțin de 80 și ceva prin desagă! Nici pe bloguri din astea nu prea au stat ei, și mulți dintre ei nici nu prea au dat pe la farmacie. Bine… aici e o discuțiesau mai multe: una nu prea-i găsește moartea pe acasă, ei ori sunt la câmp, ori la pădure după lemne, și a două țăranii ăștia nu prea sunt ei așa, culturalizați, și n-au știut trebuie moară de bolile pe care le au. Pe mine durea capu’ și, când am căutat pe net, am aflat sufăr de 24 de boli diferite, din care două erau mortale! Așa

hai va scriu și eu repede îmi da oala în foc!

Mai oameni buni sau mai răi sau cum vreți voi, corcodușul asta, așa, vorbind la modul general, este un dar de la Dumnezeu și lumea habar nu are! De ce oare? Poate pentru , corcodușul crește cam peste tot în țară asta, și pentru , românul, după ce gustă o bilă două din minunile astea de corcodușe, gândinduse câtă muncă este la cules de corcodușe se gândește tot mai bine-i le lase se coacă, bată bine pomul pe o folie de plastic și facă o tonă, două, de țuică strașnică cu care iasă din vară!

 

Nu este nicio exagerare , pomul acesta este o minune a naturii, o farmacie și un deliciu în același timp. De cele mai multe ori lucrurile care ne plac nu prea ne fac bine. Ori îngrașă, ori ne îmbolnăvesc ori ne sărăcesc, ori pe toate la un loc (nu fac aluzie la vreun loc de muncă, daaaa?)

Corcodusele, în stare crudă, au la minerale și vitamine de nu îți vine crezi! Hai ne uităm la ce spun specialiștii: la 100 de grame de chestii din astea, proaspete, băgăm în noi: Sodiu: 1 mg; Potasiu: 157 mg; Calciu: 6 mg, Cupru: 0,6 mg’ Fier: 0,2 mg; Magneziu: 7 mg, Mangan: 0,5 mg, Fosfor: 16 mg, Seleniu: 1 mcg, Zinc: 0,1 mg.

Și vitamine conțin (aviz amatorilor, nu se regăsesc și în țuică de corcodușe!): Vitamina A: 345 UI’, Vitamina C: 9,5 mg, Vitamina E: 0,3 mg, Vitamina K: 6,5 mg., nu mai vorbim de Acid folic: 5 mcg, Acid pantotenic: 0,15 mg, Piridoxină: 0,3 mg, Riboflavină: 0,2 mg, Tiamina:0,3 mg.

Și, așa cum spuneam, minunile astea de corcodușe, banalele corcodușe care cresc la noi pe drumuri, pe toate drumurile și nu pe alea din Spania, Turcia, Grecia sau Gugubala sau mai știu eu de unde ne bagă ăștia pe gât în supermarket (bine, ei sunt în stare le exporte în Kuala Lumpur după care le importe prin Ulu și le aducă la raft cu 20 euro kilu’), minunățiile astea pot prelungi în felul lor viața! Corcodusele galbele conțin din belșug beta-caroten iar cele roșii resveratrol! Nu va mai spun io la ce sunt bune astea, căutați pe net, de aia plătiți abonamentul!

V-am spus am oala cu sirop de corcodușe pe foc? Ahhh, da, v-am spus, acum am văzut, mai sus. Așa , nu prea am timp de palavre.

Nu este complicat faci acest sirop delicios de corcodușe (dacă nu aveți timp va fac eu dar costă!) Marele avantaj al siropului de corcodușe pus la borcan sau sticle este va ține și peste iarnă, se păstrează foarte bine, și veți avea tot timpul la îndemână gustul delicios  și răcoritor al compotului de corcodușe.

Aaaa, și va mai zic una, referitor la țepele astea cu produse bio. Eu nu cred există produse bio așa cum încearcă ăștia ne facă credem! lase! îmi arate mie cineva i-a trăit livada dacă nu a stropit-o cu tot felul de mizerii chimice! îmi arate mie cineva cum a scăpat de afide în grădina doar cu zeamă de ardei iuți! Ei, dacă astea nu le cred uite ce știu sigur: Corcodușul nu se stropește cu nimic! Am corcoduși de 15 ani în curte și nu i-am stropit niciodată! Cu nimic! Și cu toate astea niciodată nu au suferit de nimic! Au un singur dăunător, și ăla este cu două picioare și dispare când vede bâta!

Am zis nu este complicat faci acest sirop dar îți trebuie ceva timp și răbdare îți iasă ceva bun. Eu de exemplu, nu da borcanul de 400 g fără 10-12 lei, la câtă muncă este și la faptul totul trebuie făcut într-un timp foarte scurt (cules, spălare, curățire, preparare, etc)

Trebuie mai țineți minte două lucruri care vă vor da de gândit atunci când citiți rețetele unor doamne care fac bani pe Internet cu siteurile lor de rețete copiate și modificate dea bine la public ca îi spună Tanti și Panti la comenturi: Vai, ce rețeta delicioasă, o fac și eu mâine dimineață pe la prânz. Ești formidabilă, am făcut până acum toate rețetele tale de ceai și cafea cu lapte. Al meu nu mai poate când vine acasă de la muncă, întreabă dacă mai avem supă de cartofi cu sos de lămâie toată ședința a visat la ea! Și ăla micu, când i-am dat prima oară un fursec din ăla ca al tău pe o farfurie cu două frunze de mentă a mâncat tot. Și tot mai vrea! Și i-a crescut poftă de mâncare de numa-numa! Voi revenii mereu cu plăcere la rețetele tale geniale! Te pup!”

Așaaa, ca  revin. Deci, Corcodușele conțin circa 90% H2O (adică apă!!!!). Mai conțin acid citric! Adică te gândești de ce ai mai pune lămâie la dulcețuri, marmelade, promenade și pomade din corcodușe! De ce ai pune apă cu 15 cm mai sus decât nivelul lor din oală când după aia pui doar un sfert din zeamă în care au fiert???????

revin, m-am enervat!

Puneți corcodușele întregi la fiert ( zicem) după ce le-ați spălat bine cu apă și curat de codițe și frunzulițe. Apă nu treacă de nivelul lor. aibă apă cât stea și ultima corcodușa în apă și atât! Eu nu le las fiarbă, le las stea pe foc până simt, cu lingură de lemn , amestecând prin ele, se desfac de pe sâmbure. Le luați cu o spumieră și le puneți intro sită de inox de preferat și le frecați cu lingură de lemn până le curățați de sâmburi și pielite. Sâmburii și pielițele vor rămâne în sită și miezul pe partea ailaltă. Dacă va zgârciți iasă tot miezul de pe sâmbure puteți le fierbeți mai mult. Eu nu fac asta, prefer fierb cât mai puțin la siropuri și dulcețuri fructele, mai rămână ceva urme din vitaminele alea la care tânjim cu toții și care, în urmă fierberii se cam duc pe apa Sâmbetii fierbinți.

Amestecați miezul pasat cu apa în care au fiert și măsurați cantitatea ochiometric cu o cană gradată. La un litru de zeamă, puneți un kg de zahăr. Dacă aveți diabet nu faceți rețea asta. sați fiarbă circa 5-10 minute cu bulbuci. Cu cât mai puțin cu atât mai bine. Sucul, chiar dacă este poate mai subțire conține pectine și se va închega ușor. Oricum, vreți sirop nu peltea. Cu cât fierbe mai mult veți obține un sirop mai gros, aromat, frumos colorat dar mai nesănătos. Se toarnă fierbinte în borcane sau sticle din sticlă, bine spălate și, neapărat, sterilizate. Borcanele se pot steriliza foarte ușor la microunde, le clătiți cu apă și le puneți 2-3 minute la microunde, așa goale. După ce s-au răcit ușor le puneți într-un recipient metalic, gen cratiță, tavă de cuptor etc și le umpleți cu siropul fierbinte. Întâi câte un polonic în fiecare, cât le aduceți la temperatura cu siropul după care le umpleți fără teamă. Se umplu mai ușor dacă folosiți o pâlnie. Capacele, eu le sterilizez prin fierbere vreo cinci minute, în apă sau țuicăhai am glumit. La țuică ma refer. Puneți capacele sterilizate cât mai repede pe borcane, înfiletați-le, și, cu ajutorul unui șervet sau mănușă de bucătărie le întoarceți cu capacul în jos! Le puteți lasă așa, sau înveli cu un prosop, pătură, etc. până a două zi. Procedeul mai sus este garantat! Eu pun așa toate murăturile, fără conservanți și, am și acum castraveciori murați de acum trei, chiar patru ani, care, datorită unor probleme de spațiu toată vara trecută au stat la 35 grade, într-un sac în curtea din spate și sunt și acum delicioși și buni de consum.

Hai pa mi-a dat oala în foc!

PS: se servește cu apă plata, sau de la robinet, cât de rece îți place. Mie nu îmi place cu sifon sau apă carbogazoasă pentru îi taie mult din gust și aromă. Dacă vrei slăbești, merg două-trei linguri de sirop pe stomacul gol înainte de marele ospăț.

Reclame
Lasă un comentariu

Lasa un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Carne si oua de prepelita

Microferma gospodareasca de la tara

Alexandru Petria

literatură și provocări contemporane

Puterea sub lupă ... până la bec!

Energia electrica o afacere rentabila si pentru tine

radio vocativ

radioul celor care nu mai vor să fie manipulați

blog cu sare si piper

Un blog pentru toti cei pasionati de bucatarie, retete rapide, bucate gustoase si sanatoase

Sare'n Ochi

Dezbateri publice. Intri cu nervii tăi, ieși cu ai altora.

papile mofturoase

hrană sănătoasă şi sfaturi isteţe de îngrijire

La Marginea Căsniciei

Cum să (nu) supravieţuieşti în cuplu o viaţă întreagă, la limita dintre iubire şi cotidian.

DIETA MEDITERANEANA

"DON'T LOOK FOR A PILL THAT SUBSTITUTES CRETAN DIET. THERE IT'S NONE" - SERGE RENAUD

TED Blog

The TED Blog shares interesting news about TED, TED Talks video, the TED Prize and more.

Theo Anghel

Scriitor

Inchirieri auto

Totul despre domeniul inchirierilor de masini

WWW-uri - articole despre site-uri

Pareri, advertoriale, informatii utile, promovare online site-uri

Andreea Elefteriu

Curajul este la inceputul tuturor lucrurilor

Viata in patru :)

Blog dedicat copiilor nostri si emigrarii in Danemarca

Viaţa la ţară

Viaţa la ţară

%d blogeri au apreciat asta: