De ce isi fac romanii asigurari CASCO?
Romanii nu cred in asigurari asa cum Moscova nu crede in lacrimi. Recentele scandaluri din domeniul asigurarilor nu vine decat sa le „intareasca” acestora convingerile si sa le dea apa la moara celor care promoveaza ideea unei uriase conspiratii. Ceea ce nu zice Antena 3 sau Romania TV, doua televiziuni care au manipulat opinia publica si continua atacuri fara precedent impotriva celei mai mari societati de asigurari din Romania, sunt sutele de fraude cu care se confrunta in fiecare zi companiile de asigurari!
Am luat exemplu asigurarea CASCO pentru ca mi se pare extrem de sugestiv ceea ce se intampla in momentul in care mare parte dintre posesorii de autoturisme se hotarasc sa isi faca o astfel de asigurare.
Romanul (si imi cer scuze pentru generalizare, dar avand in vedere ca peste 90 la suta dintre clientii mei gandesc la fel…) nu se gandeste la asigurare ca la o modalitate de a-si „conserva” agonisela, de a se asigura ca in caz de accident va avea un ajutor in a-si reface bunul/bunurile/sanatatea, etc pentru a le readuce in starea initiala cu un efort financiar minim. NU! Romanii se gandesc ca daca au asigurare vor deveni bogati in cazul in care vor avea un accident, ca firma de asigurari le va plati cu varf si indesat, daca se poate , de cateva ori dauna. Si… daca nu se intampla asa are el, romanul, grija sa fie asa.
Nu de putine ori am auzit din gura clientilor mei expresii de genul: „Da, vreau sa imi fac asigurare CASCO pentru ca anul acesta vrem sa vopsim masina!” . Acum cativa ani un fost coleg care lucra in politie ma sfatuia sa iau un cui si sa stric vopseaua de pe masina mea ca sa mi-o repar pe CASCO! De cate povesti nu ati auzit referitor la intelegeri in care doi prieteni se tamponeaza intentionat pentru a-si repara masinile pe asigurari?
Cate serviceuri nu pacalesc clientii sau nu cad „la intelegere” cu acestia sa umfle devizele in scopuri nu tocmai crestinesti?
In aceste conditii, romanii au pretentia ca societatile de asigurari sa plateasca cu ochii inchisi daunele. Nu exista societate de asigurari care sa nu aiba probleme la plata daunelor, intarzieri, etc. Nici companiile de asigurari „mai scumpe” nu scapa de nemultumiri sau reclamatii din partea clientilor sau a serviceurilor, ce sa mai spunem de cele care au milioane de clienti?
Din punctul meu de vedere o vina au si societatile de asigurari. In unele tari acestea au detectivi platiti si in cazul in care se constata tentative de frauda acestea sunt date pe mana justitiei care este neiertatoare.
La noi, sa inseli societatea de asigurari este deja un alt sport national.