Sări la conţinut

Salata de icre hering cu gust

octombrie 12, 2013

Salata de icre de hering cu gustFara prea multe poze. Reteta asta simpla de salata de icre nu are nevoie de poze, trebuie sa fie gustata. Deci, povestea incepe cu un kilogram si ceva de baby hering (parca asa ii zice) congelat pe care l-am prajit weekendul trecut. In timp ce il curatam am vazut ca la primul am aruncat niste icre la al doilea la fel…. .

Zic, mah, ia „sa le punem deoparte!”… si, dupa ce le-am curatat de cateva pielite am obtinut aproape o ceasca de icre de hering!

Pentru cei care nu stiu, aceste icre au o culoare maronie, si seamana, nu stiu cum sa explic ca sa ma intelegeti mai bine, cu niste bucati de carnita oarecum de forma unei felii de mandarina, numai ca mai alungita intr-o parte. Aveti grija sa nu le confundati cu „laptii” care sunt oarecum asemanatori dar sunt de culoare alba si grasi. Daca nu sunt congelati o sa vi se intanda ca o grasime pe cutit, este imposibil sa ii confundati cu icrele.

Am luat icrele, le-am spalat bine si le-am amestecat cu doua lingurite de sare grunjoasa (parerea mea este ca cea mai buna sare in bucatarie este sarea grunjoasa bruta- aia de muraturi, neiodata). Le-am indesat bine intr-o ceasca, le-am pus o lingura de ulei deasupra, am invelit ceasca cu folie din aia alimentara care se strange bine pe ce invelesti cu ea si am pus ceasca cu icre de hering la frigider.

Dau aceste amanunte pentru ca nici eu nu prea stiam ce fac si, daca va trece prin cap sa recuperati icrele de la peste (eu zic ca este pacat sa nu o faceti, chiar daca va dau banii afara din casa), si, pana nu le-am preparat imi era teama ca acele chestii maronii nu sunt icrele… . 🙂

Binenteles ca, telefonic am „intrebat un prieten” care mi-a povestit ce si cum sa fac.. si ca acele „chestii” sunt chiar icre de hering.

M-am documentat si pe net, si am aflat ca icrele de hering congelat sunt foarte comestibile dar este bine sa le tineti macar o zi doua la frigider, cu sare, deoarece sarea are proprietatile de a „steriliza” intr-un fel aceste icre.

Azi am purces la prepararea salatei de icre de hering.

Aveti de nevoie de:

1. Doua linguri de gris

2. 200 ml de apa

3. O lamaie

4. Ceva ceapa, dupa gust

5. Ulei, minim 250 ml de floarea soarelui (lasati mofturile cu uleiul de masline!)

6. Apa minerala sau sifon, merge si apa de la chiuveta

Mai intai am fiert doua linguri de gris in 200 ml de apa (un pahar obisnuit, nici prea mare, nici prea mic). Lasati apa sa fiarba dupa care o mutati pe ochiul cel mai mic la focul cel mai mic, puneti grisul in ploaie (scuturati lingura cand tunati) si cu cealalta mana „bateti” cu un tel sau o furculita. Lasati la foc mic circa doua minute, eventual mai amestecati ca sa nu se prinda si sa se afume.

Puneti craticioara sau ibricul in care ati fiert grisul la racit intr-un alt recipient mai mare umplut cu apa rece. Grisul trebuie sa fie rece cand il puneti in salata de icre. Mai sunt persoane care nu pun gris ci miez de franzela inmuiat in apa… mie imi place grisul pentru ca accentueaza bobitele din icre, le scoate in evidenta.

Icrele de hering le puneti intr-un caston de batut cu mixerul si le faramati bine cu o lingura de lemn, asa, cu tot cu uleiul pe care l-ati pus la „conservat”. Puteti chiar sa amestecati cu lingura de lemn. Lingura de lemn este un instrument fara de care eu nu pot sa gatesc, un instrument fermecat.

Dupa ce le-ati imprastiat bine si eventual ati mai „ales” cateva pielite care v-au scapat in timp ce ati curatat pestele, stoarceti putina lamaie peste ele. de obicei la o cantitate de trei/ patru linguri de icre ajunge o jumate de lamaie dar, acum depinde de gusturi si de cat de mare este lamaia si cat de zemoasa. Chestia asta se face dupa gust. Zeama de lamaie ii taie din gretosenie salatei la fel ca la maioneza.

La fel ca la maioneza, incepeti sa turnati incet ulei si sa amestecati cu mixerul. Icrele vor incepe, incet, incet, sa semene cu ceea ce stiati din rafturile supermarketurilor numai ca, gustul este diferenta, ca sa nu mai zic de faptul nu vorbim si de toate mizeriile alea chimice care se gasesc in produsele industriale.

Intre timp puteti sa serviti un pahar de vin sau o tuica de Gaesti, de la Gura Foii sau puteti sa ma sunati sa va fac o asigurare la masina, un RCA ceva… . 🙂

Inglobati cat ulei vreti, iar cand se „ingroase gluma” mai diluati cu o lingura/doua de apa minerala/ sifon/ apa de la chiuveta. Dupa ce ati pus circa 200 de ml de ulei puteti sa puneti si grisul fiert si racit. Mixer la viteza maxima! Ulei si apa, sare, gustati verificati de consistenta dupa cum va place. De gust, o sa constatati ca are gust de icre si nu de nitrati si potentiatori si veti simti bobitele de icre cum va gadila bine la limbuta si in valul palatin! 🙂

Acum, daca va place, si mie nu imi place fara, dati ceapa pe razatoarea aia mica, cea mai mica si inglobati in salata voastra. Gustati si dregeti salata dupa gust.

Dupa ce ati terminat, evitati sa mancati salata asa „calda” ca vi se poate „apleca”. Lasati salata de icre de hering cu gust macar o ora la frigider, dupa care chemati prietenii sa le aratati ce mare chestie ati facut voi.

Sa vina si cu o sticla de vin alb demisec. Merge de minune!

Reclame
One Comment
  1. Marian permalink

    suna perfect, o sa fac si eu in dupa amiaza asta. Mersi pentru reteta si tine-o tot asa.

Lasa un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Carne si oua de prepelita

Microferma gospodareasca de la tara

Alexandru Petria

literatură și provocări contemporane

Puterea sub lupă ... până la bec!

Energia electrica o afacere rentabila si pentru tine

radio vocativ

radioul celor care nu mai vor să fie manipulați

blog cu sare si piper

Un blog pentru toti cei pasionati de bucatarie, retete rapide, bucate gustoase si sanatoase

Sare'n Ochi

Dezbateri publice. Intri cu nervii tăi, ieși cu ai altora.

papile mofturoase

hrană sănătoasă şi sfaturi isteţe de îngrijire

La Marginea Căsniciei

Cum să (nu) supravieţuieşti în cuplu o viaţă întreagă, la limita dintre iubire şi cotidian.

DIETA MEDITERANEANA

"DON'T LOOK FOR A PILL THAT SUBSTITUTES CRETAN DIET. THERE IT'S NONE" - SERGE RENAUD

TED Blog

The TED Blog shares interesting news about TED, TED Talks video, the TED Prize and more.

Theo Anghel

Scriitor

Inchirieri auto

Totul despre domeniul inchirierilor de masini

WWW-uri - articole despre site-uri

Pareri, advertoriale, informatii utile, promovare online site-uri

Andreea Elefteriu

Curajul este la inceputul tuturor lucrurilor

Viata in patru :)

Blog dedicat copiilor nostri si emigrarii in Danemarca

Viaţa la ţară

Viaţa la ţară

%d blogeri au apreciat asta: